Δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές

Δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές

Μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η χαμηλού κόστους, αλλά αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D και επίσης βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου είναι πολύ περίπλοκη και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης. Ωστόσο, η προσθήκη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, να αυξήσει τη συνολική υγεία των οστών και των δοντιών και να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Συνιστάται πάντα να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν προσθέσετε συμπληρώματα σε οποιαδήποτε δίαιτα.

FAQ

Μπορώ να πάρω επιπλέον βιταμίνη D για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Η προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ωστόσο, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε συμπληρώματα στη διατροφή σας είναι σημαντική.

Είναι πιο πιθανό οι άνδρες να έχουν χαμηλή βιταμίνη D από τις γυναίκες;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι άνδρες ή οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό παράγοντα στα επίπεδα βιταμίνης D και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου ευαίσθητοι σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Πόση βιταμίνη D χρειάζομαι για την πρόληψη του καρκίνου;

Δεν είναι γνωστή κάποια συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι 700 IU (διεθνείς μονάδες) και οι περισσότεροι ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Είναι ασφαλές να συμπληρώνονται με βιταμίνη D καθημερινά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειώσετε τον κίνδυνο όλων των τύπων καρκίνου.

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) είναι η τελευταία διαταραχή προσωπικότητας Cluster B (PD). Τα βασικά χαρακτηριστικά του NPD είναι η διογκωμένη αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους και η συνεχής αναζήτηση υπέρμετρου θαυμασμού. Είναι πολύ συχνό τα άτομα με NPS να υποφέρουν από μία ή περισσότερες συννοσηρείς καταστάσεις.

Βασικά φαγητά:

  • Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) προκαλεί συμπτώματα όπως διογκωμένη αυτοεκτίμηση, έλλειψη ενσυναίσθησης και ανάγκη για συνεχή θαυμασμό.
  • Η NPD προκαλείται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και μειωμένη συναισθηματική ανάπτυξη.
  • Η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή συννοσηρότητα NPD, αλλά η διπολική διαταραχή και η διαταραχή χρήσης ουσιών μπορεί επίσης να είναι παρούσα σε άτομα με NPD.
  • Η θεραπεία εξωτερικών ασθενών είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την NPD, αλλά η ομαδική θεραπεία, η οικογενειακή θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επικράτηση

Στο γενικό πληθυσμό, ο επιπολασμός της NPD αναφέρεται ότι είναι περίπου 6,2%. Ωστόσο, η ακαδημαϊκή βιβλιογραφία τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων αναφορών. Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά NPD είναι υψηλότερα για τους άνδρες (περίπου 7,7%) από ότι για τις γυναίκες (4,8%). Σημειώστε ότι αυτά τα ποσοστά προέρχονται από δείγμα των ΗΠΑ, επομένως ο επιπολασμός σε άλλες χώρες μπορεί να είναι διαφορετικός.

Τα ποσοστά NPD σε αυτό το δείγμα υποδηλώνουν ότι ο επιπολασμός είναι υψηλότερος για τους μαύρους άνδρες, τις ισπανόφωνες γυναίκες, τους νεαρούς ενήλικες και τα άτομα που είναι άγαμοι (χωρισμένοι, διαζευγμένοι ή ποτέ δεν παντρεύτηκαν). Τα ποσοστά NPD είναι επίσης σημαντικά υψηλότερα για άτομα με άλλες παθήσεις, όπως άλλες PD, διαταραχές χρήσης ουσιών ή διαταραχές διάθεσης και άγχους.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα άτομα με NPD συχνά υποφέρουν από μία ή περισσότερες συννοσηρικές διαταραχές. Η πιο κοινή συννοσηρότητα που διαγιγνώσκεται σε άτομα με NPD είναι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η δεύτερη πιο συχνή συννοσηρότητα για τα άτομα με NPD είναι η διπολική διαταραχή, η οποία διαγιγνώσκεται σε περίπου 5-11% των ατόμων με NPD.

Αιτίες

Τα αίτια της NPD είναι άγνωστα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες PD, προτείνεται ότι διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της κατάστασης:

  1. Γενετική: Οικογενειακές μελέτες υποδεικνύουν ότι άτομα με οικογενειακό ιστορικό NPD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή. Οι δίδυμες μελέτες υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι η κληρονομικότητα της NPD κυμαίνεται από μέτρια έως υψηλή.
  2. Περιβαλλοντικό: Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι τα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο NPD εάν η σχέση με τους γονείς ή τους φροντιστές τους έχει εξασθενήσει.
  3. Αναπτυξιακή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται ότι η NPD μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης συναισθηματικής ανάπτυξης. Ενώ η πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός ατόμου είναι άθικτη, η συναισθηματική του ικανότητα παραμένει παιδική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να έχουν συναισθήματα όπως τύψεις, ενοχές, ενσυναίσθηση και συμπόνια.

Συμπτώματα

Η NPD είναι μια ετερογενής διαταραχή, που σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά ως προς τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Τα σημεία και τα συμπτώματα της NPD εκδηλώνονται στην πρώιμη ενήλικη ζωή και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, θα επιμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή θα εμφανίσουν αρκετά από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού
  • Αδυναμία να δεχτεί κριτική
  • Αισθήματα δικαιώματος
  • Μια συνεχής αναζήτηση υπέρμετρου θαυμασμού
  • Σκέψεις για τον εαυτό τους ως ανώτερους
  • Εκτεταμένη καυχησιολογία και υπερβολή των επιτευγμάτων και των ταλέντων τους
  • Εκτεταμένη ονειροπόληση για την επιτυχία, τη δύναμη, τη λάμψη, την ομορφιά ή τον τέλειο σύντροφο
  • Η απόδοση «αξίας» στους άλλους και η άρνηση συναναστροφής με άτομα που δεν αξίζουν
  • Κοιτάζοντας προς τα κάτω, προσβάλλοντας ή αγνοώντας άτομα που θεωρούν κατώτερα
  • Να μονοπωλούν τις συζητήσεις και να τις στρέφουν προς τον εαυτό τους
  • Προσδοκίες ειδικής μεταχείρισης
  • Προσδοκίες με τις οποίες οι άλλοι θα συμφωνήσουν και θα τις υπακούσουν
  • Να χειραγωγούν τους άλλους για δικό τους κέρδος
  • Εμφάνιση έλλειψης συμπόνιας και τύψεων
  • Η έκφραση υπερβολικής ζήλιας (προς τους άλλους ή τον εαυτό τους)
  • Ενεργώντας με αλαζονικό, προσχηματικό ή υπεροπτικό τρόπο
  • Δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές

Προτείνεται ότι τα άτομα με NPD αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τουλάχιστον δύο από τους παρακάτω τομείς: ατομικότητα, αυτοκατεύθυνση, ενσυναίσθηση ή εγγύτητα.

Θεραπεία

Τα άτομα με NPD σπάνια αναγνωρίζουν ότι οι συμπεριφορές τους είναι προβληματικές, επομένως αναζητούν βοήθεια πρωτίστως για συννοσηρότητες και όχι για NPD.

Η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη NPD είναι η θεραπεία, με την ατομική ψυχοθεραπεία να είναι η πιο αποτελεσματική για αυτή τη διαταραχή. Μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η ομαδική θεραπεία ή η οικογενειακή θεραπεία. Ωστόσο, οι οικογενειακές και ομαδικές θεραπείες σπάνια συνιστώνται ως πρωταρχικές θεραπείες, καθώς η NPD έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για προσοχή και φτωχές διαπροσωπικές ικανότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακολογική θεραπεία συνοδεύεται από τη θεραπεία, αλλά αυτό ισχύει κυρίως για ασθενείς με συννοσηρά νοσήματα όπως η κατάθλιψη. Η θεραπεία για το NPD είναι κατά κύριο λόγο θεραπεία εξωτερικών ασθενών, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια νοσηλεία σε εσωτερικούς ασθενείς έχει μικρό έως καθόλου όφελος στην πρόγνωση. Η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο γίνεται απειλή για τον εαυτό του ή τους άλλους. Τα άτομα με NPD, ειδικά εκείνα που πάσχουν από κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοτραυματισμού.

Εάν πιστεύετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από NPD, μπορείτε να προτείνετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Δεδομένου ότι τα άτομα με NPD σπάνια αναγνωρίζουν ή παραδέχονται ότι οι συμπεριφορές τους είναι προβληματικές, χρειάζονται ενθάρρυνση για να αναζητήσουν βοήθεια. Με επιτυχή θεραπεία, τα άτομα με NPD μπορούν να ζήσουν μια πλήρη και επιτυχημένη ζωή. Όμως, αν δεν αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, που θα επηρεάσουν τη δουλειά τους αλλά και τις αισθηματικές και κοινωνικές σχέσεις.

Η άσκηση έχει γίνει μια τυπική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον (PD), με ισχυρά στοιχεία που δείχνουν την ώθησή της στη λειτουργική ικανότητα. Το τακτικό περπάτημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κινητικότητα. Η καρδιαγγειακή άσκηση, η μυϊκή ενδυνάμωση, οι διατάσεις και η προπόνηση ισορροπίας είναι παραδείγματα προγραμμάτων φυσικής κατάστασης. Η κορυφαία πρόταση για την αντιμετώπιση της προοδευτικής φύσης της νόσου του Πάρκινσον είναι να βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή (PT) για να εξατομικεύσετε και να μεγιστοποιήσετε τη ρουτίνα προπόνησής σας.

Βασικά φαγητά:

  • Η άσκηση δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά συνιστάται ιδιαίτερα για τη νόσο του Πάρκινσον (PD).
  • Η σωματική άσκηση αυξάνει τα φυσικά επίπεδα ντοπαμίνης και μπορεί να έχει νευροπροστατευτικό όφελος.
  • Ανάλογα με το προσωπικό σας προφίλ, διαφορετικοί τύποι άσκησης μπορούν να βοηθήσουν τα συγκεκριμένα κινητικά σας συμπτώματα.
  • Οι φυσιοθεραπευτές είναι οι καλύτεροι συνεργάτες για τη δημιουργία μιας ρουτίνας προπόνησης που εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της PD.

Πάρκινσον και σωματική δραστηριότητα

Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι μελέτες του Πάρκινσον δείχνουν ότι η κίνηση και η φυσικοθεραπεία δεν είναι μόνο ασφαλείς, αλλά ωφελούν πραγματικά όσους ζουν με την πάθηση. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργική ικανότητα στην PD σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας συνυπάρχουσας πρόσκρουσης στην ενδογενή ή φυσική ντοπαμίνη. Είναι ενδιαφέρον ότι τα δεδομένα από έρευνα σε ζώα υποδηλώνουν ότι η δοσομετρική προσπάθεια προσφέρει κάποιο βαθμό νευροπροστασίας για τα εγκεφαλικά κύτταρα που στοχεύουν η PD.

Εμπόδια στην άσκηση

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών που είχαν ζήσει με PD για αρκετά χρόνια ήταν ουσιαστικά το ένα τρίτο λιγότερο ενεργά σε σύγκριση με υγιείς ηλικιωμένους. Οι ακόλουθοι παράγοντες έκαναν πιο δύσκολη τη σωματική δραστηριότητα για τους συμμετέχοντες:

  • Σοβαρότητα της νόσου
  • Διαταραχή βάδισης
  • Απαιτείται βοήθεια σε καθημερινές εργασίες.

Η κινητικότητα είναι η κύρια ανησυχία για όσους πάσχουν από PD και έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, ονομάζουν το περπάτημα ως την πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας. Η διαταραχή βάδισης συσχετίζεται με την αναπηρία και την ποιότητα ζωής. Τα αντιληπτά εμπόδια για τη συμμετοχή σε θεραπείες άσκησης ή κίνησης είναι ότι τα άτομα με PD δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ασκηθούν καλά και επομένως δεν είναι πεπεισμένα ότι βοηθάει.

Τρέχουσες γνώσεις & συστάσεις

Ο καθορισμός στόχων άσκησης με PD απαιτεί μια ματιά στις συγκεκριμένες αλλαγές που έχει προκαλέσει η πάθηση στο σώμα σας και αναζήτηση επαγγελματικής υγειονομικής περίθαλψης.

Κινητική δυσλειτουργία

Η κινητική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να συντονίζει την κίνηση μέσω φυσιολογικών, λειτουργικών μυϊκών και νευρικών συστημάτων. Δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με Πάρκινσον έχουν κινητικά προβλήματα.

Τα κινητικά σημεία και συμπτώματα της PD που ανταποκρίνονται σε PT και παρεμβάσεις άσκησης είναι:

  • Αργό, ανακατωτικό βάδισμα
  • Τρόμος
  • Ανισορροπία και πτώσεις
  • Ακαμψία και ακαμψία
  • Πάγωμα
  • Αδύναμη δύναμη πρόσφυσης
  • Κινητικός συντονισμός.

Χρόνος θεραπείας

Οι ειδικοί συστήνουν να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή από νωρίς στη νόσο.

Contents